Stofstorm

Het is 7:30 AM en de wekker gaat. De hoogste tijd om op te staan en een rondje te gaan sporten; dat is een heerlijke gewoonte geworden hier in Rabat. Google Now geeft een nieuwe variant voor het weerbericht van vandaag: 30 graden, stofstorm… Door de straat van Gibraltar blaast sinds gisteren een straffe 8/9 bft. De wind giert langs het Rif gebergte en bedekt Noord-Marokko in een laag stof / fijn zand.

img_8154-1024x683

Aankomst bij Rabat

img_8165-1024x683

De kasbah bij de ingang van de Bouregreg

img_20160918_130223951-1024x768

YES! We zijn in Marokko!

“Nu zijn we écht weg!!!” Twee weken geleden zeiden we dit zo’n beetje ieder uur tegen elkaar. Dit is écht buitenland, en hier zijn we dan, met onze eigen boot. Ver op zee ruikt het land al anders dan Europa en bij het binnenvaren van Rabat is het direct duidelijk dat we niet meer in Europa zijn. De invaart is berucht. Het is maar een paar meter diep, de invaart is smal, en als er meer dan 2 meter swell staat gaat de haven dicht omdat de invaart te gevaarlijk is, door brekers in de ingang. Voordat we naar binnen gaan, roepen we de haven op, die een pilot boot stuurt. Deze boot vaart voor ons uit om de route aan te geven. Dat blijkt geen overbodige luxe; enkele tientallen meters naast ons bedwingen de golfsurfers de branding.

img_8206-1024x683

Prachtige plek om te golfsurfen..

img_8232-1024x683

Rabat

Ondertussen vergapen wij ons aan de omgeving. De haven van Rabat (Salé) ligt 1 mijl stroomopwaarts aan de rivier de Bouregreg. Bij de ingang van deze rivier is een prachtige kasbah. Er is veel leven op en rond de rivier: er staan mannen te vissen tussen de rotsblokken aan de kade die ons toewuiven en mannen zwemmen vlak langs onze boot. Kleine vissersbootjes gaan kriskras door de rivier en taxibootjes steken over.

Voor het eerst moeten we inklaren; eens kijken hoe dat werkt.. We leggen aan bij de douane steiger, we moeten even wachten, en dan komt er iemand van de douane aan boord. Het is een vrouw en ze valt als een blok voor Coen. We vullen onze gegevens in op een formuliertje, er komt ook iemand die de boot moet checken, maar ook hij wordt afgeleid door de blonde haren. Al met al is het binnen een uurtje geregeld en kan de quarantaine vlag eruit en het Marokkaanse gastenvlaggetje erin. Overdag rusten we even lekker uit en struinen we over het jachthaventerrein, dat een soort “compound” blijkt te zijn. Eén grote steiger is helemaal leeg en afgeschermd met tape; later blijkt dat dit de steiger is die gereserveerd is voor de koninklijke familie. Ahh… vandaar al die beveiliging en dat “compound gevoel”.

img_20160918_184515690-1024x768

Salé

img_8266-1024x683

Na een dagje uitrusten gaan we Rabat in om de “Toeristen Top 5” af te vinken. We bezoeken de Kasbah, de botanische tuin, de enorme begraafplaats, het mausoleum en uiteraard de medina. Het is allemaal prachtig! Maar we worden nog het meest gepakt door de islamitisch Afrikaanse cultuur en we voelen ons “echte wereldreizigers”. In onze “compound” kunnen we weer even van alle indrukken bekomen.

img_8204-683x1024

Medina’s zijn niet echt buggy-proof. Coen kan ineens ook steeds beter zelf lopen..;-)

img_8224-1024x683img_8263-1024x683img_8229-1024x683

We zijn nu ongeveer 5 maanden onderweg en hebben zelden kinderen gezien. We hebben vaak het gevoel gehad net iets voor te lopen op anderen. In Rabat ontmoeten we veel andere zeilers met kinderen aan boord. Met kleine fietsjes en stepjes scheuren ze over de stijger heen. Dat is erg leuk voor Coen, maar ook heel leuk voor ons :). Voor je het weet heb je ineens weer een druk sociaal leven in de haven :).

In de eerste week in Marokko bezoeken we de stad Meknes (na Rabat, Fes en Marrakesh is Meknes de vierde koningsstad). Met de trein reizen we af naar een nachtje vakantie in een riad. Eénmaal aangekomen ploffen we neer op ons Kingsize bed en boeken we snel nog een nachtje bij; wat heerlijk om weer eens op een echt bed te liggen. Meknes is de kleinste van de koningssteden maar ideaal voor ons. Alle bezienswaardigheden liggen op een steenworp afstand van onze riad. In de soeks blijkt dat Meknes niet de attractie is, maar Coen. Iedereen valt als een blok voor de blonde lokken, wil met hem op de foto, een zoen geven of gewoon een aai over z’n bol. Het toppunt is een Marokkaans meisje van 5 dat recht op Coen af komt lopen en hem direct op z’n mond kust. Coen is niet vies van een beetje aandacht, maar dit wordt zelfs hem te veel. Voor het eerst zien we Coen achter onze benen wegkruipen. Wij vinden dat ook wel prima. Na tot twee keer toe bijna in klassieke toeristen vallen te lopen (“mijn zus woont in Gouda en ik zal je de beste kruidenwinkel in Meknes laten zien”) vinden we eindelijk het restaurant waar we eigenlijk naartoe wilden. We eten een heerlijke tajine en vallen in een diepe slaap in ons kingsize bed.

img_8234-1024x683

Prachtige poort in Meknes

img_8250-683x1024

Coen high-fived toch liever dan dat ie wildvreemde meisjes zoent..;-)

img_8357-1024x683img_8316-1024x683img_8325-1024x683img_8328-1024x683

In Rabat liggen we weer eens aan de walstroom en moeten we weer wat klussen. We maken nu duidelijk iets intensiever gebruik van onze boot dan de voorgaande jaren :). We gaan de mast in om de bevestiging van onze tweede voorstag te verbeteren, installeren de zoutwater pomp in de keuken en repareren ons teakdek, de zwemtrap en de steunen van de zonnepanelen.

Als we nog wat langer blijven omdat het weer niet echt goed is om door te varen, huren we nog een autootje en crossen door Noord-Marokko. Daar diende de stofstorm zich al aan. In Tanger zag de zee er erg heftig uit en op de snelweg terug naar Rabat moest vaak het gas eraf omdat het zicht te slecht was. Denk aan ochtend mist op de A4 ;).

We bezoeken de stad Chefchaouen, dat helemaal blauw geschilderd is. Zeker in de nauwe straten van de medina is dit heel betoverend. Verder staat het bekend, omdat het zo relaxt is. Maar dat kan ook wat te maken hebben met de vele wietplantages die rondom deze plaats liggen.. Toen we aankwamen rijden, kon je de geur in  de lucht ruiken.

 

img_8451-683x1024img_8429-1024x683img_8458-1024x683img_8473-1024x683

Na twee weken is het tijd om het zand en stof van Freya af te spoelen en nog een laatste keer verse groenten, fruit en kruiden te kopen. We maken ons klaar voor vertrek naar de Canarische Eilanden. Vier dagen varen. Op de Canaries zijn we echt ver van huis en vanaf daar is er eigenlijk geen weg terug meer, behalve via de overkant. Spannend!!

img_8388-1024x683

Die toeristische attracties zijn ook fantastische speelplaatsen

img_8376-683x1024img_8397-1024x683img_8404-1024x683

 

Advertenties

4 gedachtes over “Stofstorm

 1. Hey team Freya, als ik de foto’s zo zie krijg ik sterk het gevoel dat we iets hebben gemist met Marokko. Kan niet wachten op de verhalen. Bojangles, out!

  Like

 2. Lieve Mark en Suzanne, wat ziet het er fantastisch uit. Prachtige foto’s. Blij dat het zo goed gaat met jullie. En ondertussen al vijf maanden onderweg. Ik ga binnenkort jullie weer checken. Maar tot die tijd. Veel plezier.

  Like

 3. Hallo Mark, Suzan & Coen,
  Leuk om jullie verhalen te lezen. Zo te zien gaat het super met Coen! Tja, blond doet het altijd goed!
  We kijken er naar uit om ook naar Marokko te gaan. Wij hebben enige vertraging opgelopen, maand in Portimão en nu al 3 weken in Lagos, doordat we beide last van onze rug hebben gekregen. Arts bezocht in ziekenhuis, blijk ik een kleine hernia te hebben en willen ze dat het liefste meteen opereren. Dacht het dus maar niet! Advies gevraagd aan Nederlandse artsen, rustig aan doen, bewegen en pijnstillers. Goede beslissing geweest tot nu toe, want het gaat al steeds beter. Begin november proberen we richting Cadiz te varen en van daaruit naar Rabat!
  Jullie nog veel plezier en behouden vaart.
  Groetjes van Caroline & Fred
  SY Pegasus

  Like

 4. Lieve Suus en Mark,
  Ik heb weer eens even bijgelezen… Ik krijg er een grote glimlach van op mijn gezicht! Wat een avontuur, spannend soms!! maar vooral gaaf en geweldig om de verhalen te lezen met de prachtige foto´s erbij. Veel liefs voor jullie, en voor die kleine (grote) boef met de blonde lokken 🙂 xx Nicole

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s