Was dit het dan?

Lang geleden dat we iets gepost hebben.
De zeebenen zijn ingeleverd, en alweer 890 dagen wonen we op het land, gewoon in een huis en een stad.

Vorig jaar hebben we nog een heerlijke zomervakantie gehad op Freya. Met twee kleine kinderen in Zeeland, wat wil een mens nog meer?! Lang hebben we dus gedubd, de boot houden, af en toe varen. Of is het toch alleen maar onderhoud wat we nu doen. Zomerklaar maken, winterklaar maken, en hoevaak zijn we er dan.. Twee drukke banen, twee kleine kinderen en een huis in het midden van het land; het maakt zeilen in de weekenden zeer zeldzaam. Enkele maanden geleden hakten we de knoop door: Freya gaat in de verkoop.

In de tussentijd komt de winter eraan, en moeten er de nodige klusjes gebeuren. Dus hebben we een werf geregeld in Weesp, iets dichterbij huis dan onze thuishaven Hellevoetsluis.
Was afgelopen maand dan onze laatste tocht? Wie zal het zeggen. Het werd wel weer een heuse uitdaging! Op 25 oktober konden we vertrekken vanuit Hellevoetsluis. Bleek net 10 dagen daarvoor de brug in Boskoop voor ?? tijd gestremd te zijn.. Tja, daar ging het ‘staande mastroute’ plan. Dat weekend zou het windkracht 5-6 waaien, ook niet echt lekker om over zee te gaan in oktober.. Tja, wat dan. Een alternatieve staande mastroute werd geboden, via Rotterdam, Schiedam, Delft, Leiden, en dan de keus Amsterdam of Haarlem. Het was spannend of het helemaal zou lukken met die tientallen bruggen en beperkte doorvaart op zondagen eind oktober/begin november. Om het aantal bruggen dat omhoog moest te beperken, besloten we de mast er alvast vanaf te halen. Mark had een heel ingenieus systeem bedacht met 3 steunen die we op vrijdag nog even moesten afstellen/ in elkaar moesten draaien. Het was flink doorwerken, maar zaterdag om 12:00u lag de mast keurig op de steunen gesnoerd en konden we koers zetten naar Noord-Nederland.

Prachtig weer was het! Wat hobbelig over het Haringvliet, met een windkracht 6, golven en geen mast meer op de boot. Maar eenmaal op het Spui werd het glad en kwam er zowaar een zonnetje door.
We haalden het tot de Coolhaven, toen werd het donker. Ons plan was om in alle vroegte zondag door te gaan, maar de eerste brug ging pas om 11u.. Verplicht uitslapen. Zondag was weer een koude, maar zonnige dag. Heel leuk om dwars door Delft te varen. Die dag eindigden we in het centrum van Leidschendam, wat een mooie tocht!
De week erna is Mark met 2 vrienden van Leidschendam naar de Sixhaven gevaren. Even doorakkeren om alle bruggen op tijd te halen in Haarlem, maar het ging heel voorspoedig! Op zondag volgde de laatste etappe naar Weesp. Eigenlijk draaide de sluis bij Muiden niet meer op zondagen, maar door een roeiwedstrijd had hij geluk, hij mocht er door! Freya is op haar nieuwe stek.

Het Spui

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s